De kostprijs van werkuren in regie: stof voor discussie

Totstandkoming van een aannemingsovereenkomst

Vaak komt een overeenkomst met een aannemer tot stand na aanvaarding van een offerte met vermelding van een welbepaalde kostprijs.

De klant (particulier of professioneel) vraagt een prijs voor welomschreven werken, waarna de aannemer -bij voorkeur zo gedetailleerd mogelijk- berekent welke prijs voor de werken zal worden aangerekend.

Na aanvaarding van de offerte ontstaat een aannemingsovereenkomst tegen vaste prijs, waaraan beide partijen gebonden zijn. De aannemer moet de werken volgens de regels van de kunst uitvoeren tegen de overeengekomen prijs, die door de opdrachtgever uiteindelijk zal moeten betaald worden.

Meerwerken tijdens de uitvoering

Soms duiken er evenwel onverwachte hindernissen op bij de uitvoering van werkzaamheden. Of heeft de klant in de loop van de werkzaamheden nog bijkomende/aangepaste wensen, die niet in de initiële offerte voorzien waren.

Wat zijn meerwerken?

We spreken in dergelijk geval van zogenaamde “meerwerken”. Het is evident dat voor dergelijke meerwerken de initieel overeengekomen vaste prijs niet kan worden aangehouden.

Afspraken over meerwerken in regie

Indien hierover bij de start van de werken geen andersluidende afspraken werden gemaakt, zal er in regie gewerkt moeten worden. Aldus komen partijen een uurtarief overeen, waarbij het uiteindelijk aan de aannemer toekomt om het werkelijk aantal gepresteerde uren (en het werkelijk verbruikte materiaal) te bepalen en aan te rekenen.

Dit betreft een toepassing van de juridische figuur van de partijbeslissing, waarbij contractpartijen overeenkomen dat één van de partijen eenzijdig een element van de overeenkomst kan vaststellen of wijzigen (i.e. de uiteindelijke totaalprijs van de werken).

Discussies over factuurbedragen

Niet zelden ontstaat er op het einde van de rit discussie over het factuurbedrag.

Bewijslast bij discussie

Het is belangrijk om te weten dat het aan de opdrachtgever zal toekomen om te bewijzen dat een bepaald factuurbedrag kennelijk onredelijk is, of kennelijk de grenzen te boven gaat van wat marktconform is.

De aannemer dient de overeenkomst weliswaar te goeder trouw uit te voeren, maar het is de opdrachtgever die het bewijs zal moeten leveren dat niet de nodige redelijkheid aan de dag werd gelegd.

Belang van duidelijke afspraken en schriftelijk bewijs

Houd dit goed in het achterhoofd bij het afsluiten van aannemingscontracten en/of bij het overeenkomen van meerwerken in regie.

De gouden regel blijft natuurlijk dat goede afspraken ook goede vrienden maken.

Om discussies te vermijden, is het aangewezen zo duidelijk mogelijke afspraken te maken over de manier waarop eventuele meerwerken in rekening zullen worden gebracht.

Zowel voor aannemer, als voor opdrachtgever geldt dat schriftelijk bewijs veel problemen kan voorkomen. Vermijd dus zoveel mogelijk stof voor discussie en zorg ervoor dat u altijd over een schriftelijk bewijs beschikt van een eventueel akkoord en/of van het bezwaar dat u ten aanzien van uw contractspartij hebt geuit.

Contacteer ons voor meer informatie

Contacteer ons gerust indien u nog vragen heeft over bouwrecht, vastgoedrecht of problemen in het kader van een aanneming.

Heb je vragen?

Picture of Brecht Heirman

Brecht Heirman

Brecht is gespecialiseerd in bestuursrecht, aansprakelijkheidsrecht, vastgoed- en bouwrecht, sociaal recht, en ondernemingsrecht. Hij behandelt complexe dossiers, ondersteunt bij schadeclaims en juridische geschillen, en adviseert ondernemingen. Afgestudeerd aan de UGent, is hij sinds 2020 vennoot bij Decordier & Partners en actief als bewindvoerder en bestuurslid in de bijzondere jeugdzorg.
ADVIES DELEN MET ANDEREN

Inhoudstafel