Expertises

Decordier heeft haar dienstverlening onderverdeeld in verschillende expertises. Hieronder krijg je een overzicht van deze oplijsting.

Strafrecht

Het strafrecht omvat een geheel van rechtsregels, waarbij wordt vastgelegd welk gedrag strafbaar wordt gesteld en welke straffen kunnen of moeten worden opgelegd.

Personen- en familierecht

Het personen- en familierecht is een belangrijk onderdeel van het burgerlijk recht. Deze dossiers worden voornamelijk beslecht voor de familie- en jeugdrechtbank.

Verkeersrecht

De kans dat u zich dagelijks in het verkeer begeeft, is bijzonder groot. De kans dat u ontsnapt aan verkeersinbreuken, bijzonder klein.

Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht

De buitencontractuele aansprakelijkheid regelt de verhoudingen tussen personen die onderling niet door een contract zijn gebonden.

Verzekeringsrecht

Het verzekeringsrecht omvat het geheel van rechtsregels, die de onderlinge relaties regelen tussen de verzekeraar, de verzekeringnemer en/of de verzekerde

Contractenrecht

Het contractenrecht regelt onder meer hoe overeenkomsten tot stand komen, wat de geldigheidsvoorwaarden in dit kader zijn en wat er kan gebeuren als een overeenkomst niet wordt nageleefd.

Woninghuur en handelshuur

Het huurrecht is alomtegenwoordig in onze samenleving. Zowat iedereen wordt op een gegeven moment geconfronteerd met de rechten en verplichtingen, die voortvloeien uit een huurovereenkomst.

Ondernemingsrecht en incasso

Ondernemers komen quasi voortdurend in aanraking met het recht. Zowel bij het kiezen van een rechtsvorm, het afsluiten van contracten, de invordering van onbetaalde facturen, ... is het nuttig om u tijdig te laten adviseren.

Bouw-, vastgoed- en aannemingsrecht

Aannemers, architecten, projectontwikkelaars, vastgoedmakelaars en andere bouwactoren krijgen niet enkel met bouwkundige, maar ook met juridische kwesties te maken.

Sociaal recht en ambtenarenrecht

Het sociaal recht bestaat uit enerzijds het arbeidsrecht, dat de overeenkomsten tussen werkgevers en werknemers behandelt, en anderzijds het sociale zekerheidsrecht, dat de verhouding tussen overheid en burger regelt.

Publiekrecht en bestuursrecht

Het publiekrecht heeft betrekking op de relatie tussen enerzijds de overheid en anderzijds de burgers en ondernemingen, alsook de onderlinge verhouding tussen verschillende overheidsinstanties.

Grondwettelijk recht en mensenrechten

Het grondwettelijk recht vormt één van dé grondslagen, waarop de wetgevende macht, de uitvoerende macht én de rechterlijke macht zich moeten steunen voor de uitoefening van de respectievelijke bevoegdheden. Deze nationale regels worden aangevuld met fundamentele mensenrechten die op internationaal niveau zijn verankerd in verdragen en verklaringen.

Migratierecht en burgerlijke stand

De binnenkomst en het verblijf van vreemdelingen op het Belgische grondgebied wordt wettelijk geregeld in een wet van 15 december 1980, algemeen bekend als de Vreemdelingenwet. Deze wetgeving heeft ook een belangrijke impact op het werk van de ambtenaren van burgerlijke stand van steden en gemeenten.

Beslag- en executierecht

Elke particulier, ondernemer of overheidsinstantie kan geconfronteerd worden met een schuldenaar, die zijn of haar openstaande schuld niet betaalt. Op dat ogenblik dringt een gedwongen tenuitvoerlegging zich mogelijks op.

Fiscaal recht

Ons kantoor treedt reeds jarenlang op voor de fiscale administraties en is bijgevolg ervaren in het behartigen van de overheid in fiscaalrechtelijke betwistingen.

Het nieuwe goederenrecht

De wetgever heeft het goederenrecht in 2021 aangepast aan de nieuwe behoeften van onze evoluerende samenleving. Het goederenrecht is toegankelijker, functioneler en transparanter gemaakt en geeft burgers meer vrijheid om van de wet af te wijken in relaties met andere burgers en de overheid.